потому что мне настоятельно не советывали, а все ОК и у искуственников бывает вы же знаете
Помидор и капуста (в том жисле и цветная + брокколи) очень не советуют для до года...
Я знаю что в это диске многие с нее начинают
видимо россиское явление...
Возможно, что и российское. С цветной капусты вообще многие начинают, белокачанную рекомендуют второй волной (после кабачка и цв. капусты, наряду с морковью, картошкой и т.п.). Каких-то отрицательных комментариев (кроме того, что белокачанная капуста _может_ вызывать газики, и _тогда_ ее не рекомендуется есть) мне в литературе не встречалось. Вот помидоры-огурцы - да, везде об этом пишут.
Хотя, вот и англоязычные ссылки:
http://www.vegansociety.com/html/pe...dren/babies.php
10-12 months
During this time period well-cooked whole grains e.g. strained rice, barley and oatmeal as well as high protein cereals e.g. soya beans and wheat germ, may be introduced. The infant should be eating a wide variety of vegetables now including spinach and cabbage, along with root vegetables and fruits.
http://www.foodshare.net/toolbox_baby03.htm
Early (6-8 months)
Sweet potato
Carrot
Peas
Squash
Potato
Late (8 months-1 year)
Broccoli
Cabbage
Cauliflower
CORN
Later (1 year on)
SPINACH
Tomato (may cause ALLERGIES)
Brussel sprouts
http://www.vegsoc.org/info/infant.html
Your baby may reject stronger-tasting foods, such as broccoli, cauliflower and cabbage at six months but may like them several months later.
http://www.healthyschoollunches.org...rces/spock.html
After a baby has gotten used to cereal or fruit, strained cooked vegetables are commonly added to the diet, usually string beans, peas, squash, carrots, beets, and sweet potatoes. Other vegetables such as broccoli, cauliflower, cabbage, turnips, kale, and onions are so strong-tasting that some babies don’t like them. Corn is not given initially because of the large husks on the kernels.
http://www.nutrition.com.sg/he/heinfants.asp
When an infant is about 6 months of age, pureed vegetables can be introduced. Often vegetables are given before fruit so infants will not expect all foods to taste sweet. Mild tasting vegetables such as pumpkin, carrots, sweet potatoes, and green beans are often introduced first. Later, infants will enjoy the stronger flavours of vegetables like spinach, cabbage and broccoli.
Судя по последним ссылкам, проблема с капустой может быть связана просто с ее более острым вкусом/запахом, который может не понравится совсем маленькому ребенку, поэтому с нее не стоит _начинать_. Ну и, конечно, не стоит давать пюре из одной капусты - только в смеси с другими овощами. Странно, что нигде в этих ссылках не упоминается связь капусты и газообразования. Возможно, _это_ - именно российская заморочка, к тому же, возможно, идущая с тех времен, когда кормить овощами начинали гораздо раньше, в 2-3 месяца, - а потому и реакции ребенкиных животов были гораздо сильнее, чем после 8-ми.